De perfecte all mountain ski met rocker

Achter de schermen werkt een leger ingenieurs en marketeers zich uit de naad om iedere winter met iets verrassend op de markt te komen. De ultieme ski wordt aan de vooravond van het skiseizoen telkens opnieuw uitgevonden.
Het aanbod aan ski's is bijzonder ruim, te ruim voor velen onder ons. Voor elke sneeuwomstandigheid en skivaardigheid is er wel een ski in de overvolle rekken te vinden. Wil je optimaal gebruik maken van de eigenschap van een specifieke ski, dan ben je al gauw verplicht om minstens twee paar latten mee te zeulen. Niet echt praktisch voor een gezin van vier dat met de wagen richting bergen vertrekt. Met meer dan één paar ski's loop je altijd het risico om net het verkeerde paar gekozen te hebben. En meestal kom je tot die vaststelling wanneer je bovenaan de berg bent aangekomen.
De queeste naar de ski die in elke omstandigheid goed tot zeer goed presteert komt stilaan tot een ontknoping.
Camber

Traditionele ski's hebben -wat ze in het Engels noemen- camber. Het betekent zoveel dat er onder de binding een holle ruimte is tussen de ski en de grond, tenminste wanneer de ski niet belast wordt. Bij het insturen van een bocht zet men druk en wordt de ski ingekant. De brede voorzijde van de ski zet als eerste de bocht in en de ski vervormt. Dit is het typische gedrag van een carve ski.
Het nadeel van een carve ski is dat deze zich als het ware vastrijdt in lossere sneeuw. De tip is te stug, de camber vorm is niet geschikt en de ski heeft te weinig drijfvermogen. Sneu als je eens wil genieten van het ongerepte sneeuwtapijt net naast de piste.
Full Rocker of Inverse Camber

Het idee achter deze technologie werd voor het eerst geïntroduceerd in 2002. Doch, recentelijk is deze pas aan een steile opmars bezig. Merken zoals K2 pakken er dit jaar uitdrukkelijk mee uit in hun marketing campagnes. Oorspronkelijk vonden we deze technologie enkel terug in freeride en backcountry ski's. Zeg maar ski's om door hopen losse (poeder) sneeuw te cruisen. Een full rocker ski heeft de vorm van een banaan, wat ze uitermate beweeglijk maakt in losse sneeuw.
Rocker ski's waren, mede door hun vorm en taillering, helemaal niet geschikt voor de harde geprepareerde pistes. Tot voor kort bleef deze technologie dus enkel voorbehouden aan een select groepje.
Camber met Rocker

Door het combineren van wat op het eerste zicht niet combineerbaar was, krijgt het skiën een nieuwe impuls. Dit type ski heeft een weliswaar minder uitgesproken camber. De tip (en soms ook de tail, zijnde de achterzijde) van de ski heeft rocker. Soms is die subtiel, dan spreekt men over 'early rise', dan weer meer uitgesproken. De ski is onder de voet breder dan een doordeweekse camber ski, wat garant staat voor extra drijfvermogen.
Deze ski's zijn verkrijgbaar in tal van varianten, gaande van veel camber en weinig rocker, tot veel rocker en weinig camber. Vertoef je maar sporadisch naast de piste, dan kies je best veel camber en weinig rocker. Spendeer je liever meer tijd naast de piste, dan ga je voor meer rocker en minder camber.
Een ski met rocker is heel wat universeler dan de doorsnee carve ski die menig skiër onder zijn voeten bindt. Een absolute aanrader voor zij die al eens graag iets anders doen dan de hele dag op de geprepareerde pistes lijntjes trekken.

Comments

Popular posts from this blog

Indicator waterreservoir licht onterecht op

Aan het bestuur van Golfclub Witbos (07/10/2010)

Zo koud was't vandaag