Ischgl

Ischgl, een pittoresk dorp gelegen in een even idyllische vallei. Daarmee verschilt het niet veel van andere bergdorpen die in de winter overspoeld worden door wintertoeristen. Maar hier stopt de vergelijking. Ischgl heeft namelijk veel meer te bieden. Reeds vanaf 1982 luidt men het nieuwe skiseizoen in grandeur in. Het plein net buiten de stadskern vormt de scene van een heus concert, met een optreden van een gekend internationaal popicoon. Dit jaar was het de beurt aan Gossip. De bevallige 100 kg wegende front lady treedt daarmee in de sporen va Katy Perry, Rhianna, Leona Lewis en de Pussycat Dolls. Het einde van het skiseizoen wordt begin mei minstens even hard gevierd. Dit maal organiseert men het concert niet in de vallei, maar op de berg, heel toepasselijk 'Top of the Mountain Closing Concert' genoemd.

Ischgl kent geen gelijke op het vlak van sfeer en ambiance. Wintersport en après-ski zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar Ischgl gaat echter nog een stap verder. Een DJ set buiten aan het terras van menig bergrestaurant, staat garant voor plezier en vertier. De berghut Paznauner Thaya is op dit vlak echt een aanrader. Zelden heb ik zo'n mensenmassa 's middags uit de bol zien gaan.

Ischgl beschikt met zijn 238 kilometer over een bijzonder uitgebreid skigebied het welke aansluiting geeft op het Zwitserse Samnaun. Wachttijden zijn er nauwelijks, zelfs niet met de ski-opening toen er meer dan 20000 mensen naar Ischgl kwamen afgezakt. Met de ingebruikname van de nieuwe unieke 'Lange Wand Bahn' designer lift bevestigt Ischgl trouwens zijn ambitie om een top skiregio te blijven. Het gebied is uitermate geschikt voor de skiër die op zoek is naar afwisseling. De zwarte piste 14a met een helling van 70% vormt alvast een uitdaging. Ski je eens graag door, dan is er de 11 kilometer dalafdaling.

Aan al dat moois is er natuurlijke ook een keerzijde. Ischgl profileert zich niet als een regio die zich richt tot beginnende skiërs of families. Daarvoor is het aanbod aan echt makkelijke pistes te klein. Ischgl wordt door de lokale bevolking ook wel eens het Ibiza van de Alpen genoemd. In mijn ogen niet geheel correct. Ischgl is een mondain oord en mikt op de vakantieganger met een ruimere beurs. Het amalgaam aan lounge bars, discotheken en après-ski bars verklaart waarom meer dan 60% van de bezoekers single is.

Het gebied wordt bijzonder professioneel beheerd. 's Morgens ziet alles er weer even net en pico bello uit als de dag voorheen. Niets wijst erop dat op dezelfde plek massa's feestvierders het beste van zichzelf hebben gegeven.

Ischgl is als een droom die werkelijkheid is geworden. Een fantastisch skigebied, zeer mooie luxueuze hotels, uitgebreide après-ski en uitgaansmogelijkheden, en dat allemaal overgoten met de befaamde Oostenrijkse hartelijkheid. Het gebied wint jaarlijks aan populariteit bij de Belgen. Ik heb er in ieder geval mijn hart verloren.

Comments

Popular posts from this blog

Indicator waterreservoir licht onterecht op

Aan het bestuur van Golfclub Witbos (07/10/2010)

Zo koud was't vandaag